Moda na wypieki

Moda na wypieki

Kto z nas nie lubi słodyczy! Statystyczny Polak wręcz je kocha. Jesteśmy „słodkolubnym” narodem i nie ukrywamy tego na rodzinnych imprezach czy podczas wyjść służbowych. W większości polskich domów na niedzielę musi być ciasto. W liczniejszych rodzinach nawet nie jedno! Piec potrafią już młode dziewczyny. Co powoduje, że pieczenie jest takie na czasie?

Najbardziej praktyczne formy do pieczenia

ceramiczne formy do pieczeniaWypieki dają możliwość świadomego jedzenia słodyczy. Wiemy, co jemy. Znamy dokładnie skład i ilość produktów, których użyliśmy. Dziś często też sprowadza się je do ich zdrowszych wersji. Ciasto z buraka czy marchewki to już wcale żadna nowość. Aby mieć dobre wypieki, trzeba zadbać o odpowiedni sprzęt w kuchni. Porządny mikser, miska i blacha do pieczenia do podstawa. Dziś w większości sięgamy po ceramiczne formy do pieczenia. Mają kilka zalet. Po pierwsze są trwalsze niż te blaszane. Nie odkształcają się tak łatwo i nie rdzewieją. Dodatkowo pięknie wyglądają. Jest olbrzymi wybór w kształtach, wzorach i kolorystyce tego typu form. Czasem bywają tak ładne, że spokojnie możemy podać w nich wypiek naszym gościom. Najpopularniejsze są oczywiście formy do tart. Są nieco droższe od blaszanych, ale to też konsekwencja trwalszego tworzywa, z jakiego są wykonane. Smarujemy je tłuszczem przede pieczeniem tak jak formy tradycyjne. Należy pamiętać, że nagrzewają się nieco dłużej, co może wymuszać nieco dłuższy czas pieczenia. Są nawet świetną alternatywą na upominek. Możemy także zakupić je w formie mini do wypieku babeczek. 

Ceramiczne formy do pieczenia kupimy obecnie w każdym sklepie z naczyniami. Wybór mamy spory i w kształtach, i w kolorach. Są praktyczne, trwałe i estetycznie wyglądają nawet na stole. Możemy wykorzystać je do słodkości, jak i do słonych tart.

Zamknij Menu